duurzaam slapen bed, beddengoed, verf, slaapkamer, vloerafwerking, wandafwerking, gordijnen, planten

Duurzaam slapen

Maaike Hartgers van MH interieurs maakt zoveel mogelijk groene keuzes bij ieder interieuradvies. Speciaal voor de lancering van onze website schreef zij een blog over duurzaam slapen, waarin ze 5 belangrijke tips met ons deelt. Dank je wel Maaike! 

Als je ’s nachts 8 uur slaapt, dan besteed je 33% van je tijd in bed. Dat is best veel! Vooral als je bedenkt dat je op dagen dat je werkt soms maar de helft of nog minder tijd besteed in de woonkamer. De inrichting van je slaapkamer mag dus best wat aandacht verdienen en waarom niet duurzaam? Beter voor je gezondheid en beter voor mens en milieu. Maar een slaapkamer duurzaam inrichten, hoe doe je dat? In dit blog deel ik 5 tips met je.

1 – Een duurzame basis

Zoals elke ruimte in huis leg je ook in de slaapkamer een vloer en behandel je muur met bijvoorbeeld verf of behang. Hier kun je al eerste duurzame keuzes maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een CO2 neutrale marmoleum vloer, een vloer van hout of kurk (kies alleen voor een kurk vloer met Kork-logo, zodat het vrij is van schadelijke stoffen). Liever vloerbedekking in de slaapkamer? Ook hier zijn steeds meer duurzame alternatieve te vinden bijvoorbeeld van het merk Desso. Wil je de slaapkamer verven? Dan zijn er verschillende merken duurzame verf, zoals Amazona, Fairf en Aquamarijn. Behang shop je verantwoord bij bijvoorbeeld Janneke Ursem of Majvillan en plak je vervolgens met acryl behanglijm (zo’n pakje dat je zelf moet aanmaken) op de muur.

2 – Het bed

In je slaapkamer staat natuurlijk een bed. Veel bedden bij de bekende woonwinkels (maar ook bijvoorbeeld kledingkasten) worden gemaakt van plaatmateriaal met een fineer laag met bijvoorbeeld een kleur of een houtlook. Het nadeel van plaatmateriaal is dat het gemaakt wordt van houtresten die samengeperst worden met lijm. En in die lijm zitten schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Kies daarom liever voor een bed dat gemaakt is van massief hout met een FSC of PEFC keurmerk. Massief houten bedden zijn er in allerlei prijsklassen. Wil je echt een one of a kind bed? Laat er dan een maken door een meubelmaker. Een ander duurzaam alternatief is om te kiezen voor een tweedehands bed. Het voordeel van een meubel dat een tweede leven krijgt, is dat het al uit heeft kunnen wasemen en daardoor veel minder schadelijke stoffen bevat.

3 – Je matras

Zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van de slaapkamer. Als je matras niet lekker ligt, is lekker slapen lastig. En goed nieuws, ook hier kun je voor een duurzame variant kiezen! Bijvoorbeeld bij het ecobed, Yumeko, Lavital,  Bedaffair, Coco-mat of koop een duurzaam matras bij Waschbaer.

4 – Beddengoed

About my interior - Duurzaam beddengoed

 

Een dekbed, kussen en dekbedovertrek zijn er in heel veel verschillende soorten en van heel veel verschillende materialen. Kies bij voorkeur voor een natuurlijk product zoals katoen, wol, linnen. Bij alle bedrijven die natuurlijke matrassen verkopen, kun je ook verantwoord biologisch beddengoed kopen, vrij van chemische stoffen.

5 – Je slaapkamer aankleden

Tenslotte de aankleding van je slaapkamer. Een slaapkamer heeft helemaal niet zoveel aankleding nodig. Het is immers een ruimte om in te ontspannen en te slapen en teveel aankleding kan daarbij afleiden. Maar een beetje gezelligheid en persoonlijkheid is natuurlijk wel fijn. Woonaccessoires kun je natuurlijk heel goed tweedehands kopen. Wil je toch liever iets nieuws? Kies dan voor producten van verantwoorde materialen die bij voorkeur in Nederland gemaakt worden. En vergeet de planten niet! Planten zijn heel geschikt om een ruimte mee aan te kleden en zijn daarnaast goed voor de luchtkwaliteit. Bij Sprinklr koop je planten waarbij geen giftige chemicaliën zijn gebruikt en je krijgt er een handige app bij die je precies verteld hoe je de planten moet verzorgen.

2 antwoorden
  1. Natalie
    Natalie zegt:

    Ik volg een Feng Shui-regel voor de inrichting van mijn slaapkamer. Er is namelijk geen spiegel te vinden. Ik vond het een heel rustgevende inrichtingstip. Ook hangt er boven het bed niet langer een pentekening achter spiegelend glas, maar een dreamcatcher. Het spreekt voor zich dat laptops en mobiele telefoons geen plaats hebben in mijn slaapkamer.

  2. Natalie
    Natalie zegt:

    Ik vond het een uitdaging om mijn slaapkamer duurzaam in te richten. In de beddenwinkel werd natuurlijk dons aangeprezen, maar dan moet ik aan geplukte ganzen denken. Bij katoen en wol is het ook zaak, na te gaan waar het vandaan komt. Ik heb dit keer voor synthetische materialen gekozen voor mijn dekbed en kussen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord