Je tuin lente klaar maken, 4 tips

TUIN LENTEKLAAR MAKEN – 4 TIPS
De bloesem staat in bloei en de temperatuur gaat omhoog. De lente is nu echt begonnen! En met dit mooie weer begint het bij de meeste mensen te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Maar je tuin lenteklaar maken, hoe doe je dat? We geven je vier tips.

Snoeien
Laten we beginnen met het maken van rotzooi, voordat we gaan opruimen. Het voorjaar is een goed moment om bomen en planten te gaan snoeien. Online kun je veel informatie vinden over wanneer je wat het beste kunt snoeien, bijvoorbeeld op de site van VT wonen. Al het snoeiafval kan natuurlijk in de groene container, maar je kunt er ook zelf compost van maken! Je hoeft hier geen enorme tuin voor te hebben, het kan ook klein op een balkon of zelfs in je keuken. Goed voor het milieu en het resultaat is natuurlijke bodemverbeteraar voor je tuin. Wil je meer weten over het maken van je eigen compost? Kijk dan eens op de site van Milieu Centraal.

Schoonmaken
Na de winter heb je vaak wat groene aanslag op bijvoorbeeld je terrastegels. Dit kun je verwijderen met een chemisch middel zoals chloor, maar dit is zeer schadelijk voor het milieu. Een goed alternatief is azijn. Veeg eerst je terras goed schoon en meng 1 liter (schoonmaak)azijn met 1 liter water. Met dit mengsel en een bezem schrob je het terras goed schoon en vervolgens laat je het opdrogen (je hoeft dus niet na te spoelen). Op hele hardnekkige plekken kun je azijn doen dat niet is aangelengd.

Onderhoud
Niet alleen je terras, maar ook het houtwerk zoals tuinmeubelen, vlonders en schuttingen hebben het vaak zwaar gehad tijdens de winter. Deze geef je een frisse look met een laag beits. Bijkomend voordeel is dat je de levensduur van het hout verlengt. Een natuurlijke beits is de beits van Aquamarijn.

Aankleden
En dan het leukste werk (vinden wij), naast het stekken van nieuwe plantjes, de aankleding van je tuin! Een vloerkleed voor buiten, iets leuks voor aan de schutting, kussens op de tuinbank en ga zo maar door. Een paar leuke accessoires hebben we voor je verzameld:

 

1. een vloerkleed kan niet alleen binnen, maar ook prima buiten. Dit kleed is gemaakt van gerecycled kunststof. €29,95 bij Rozenkelim (ook in andere kleuren te verkrijgen)
2. dit lichtsnoer is ideaal voor de lange zomeravonden en werkt ook nog eens op zonne-energie. Hang hem onder je veranda, op je balkon of boven de tuintafel voor een gezellig licht. €19,95 bij Wehkamp
3. bloempotten zijn in heel veel vormen en maten te koop. Deze van Artstone zijn gemaakt van gerecycled materiaal, verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, waaronder intratuin.
4. mocht het ‘s avonds afkoelen, dan blijf je toch lekker warm onder deze wollen deken Alpaca Loca. Gemaakt in Equador, ingekocht op basis van eerlijke handelsvoorwaarden en gemaakt van alleen natuurlijk materialen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Vanaf €79,20 via About my interior
5. met dit insectenhotel van natuurmonumenten heb je iets leuks aan de muur en een fijne plek voor insecten. €20,99 bij Intratuin
6. als de temperaturen omhoog gaan, wil je natuurlijk ook buiten eten. Deze leuke schaaltjes van bamboe zijn ideaal voor iets lekkers bij de borrel of barbecue. €5,90 bij Greenpicnic (ook in andere kleuren te verkrijgen)
7. met planten kun je heel makkelijk de tuin opfleuren. Je hoeft er niet meer voor naar het tuincentrum. Bij bijvoorbeeld sprinklr bestel je heel gemakkelijk planten (gifvrij) voor in je tuin. Je kunt losse planten bestellen maar ook pakketten inclusief verschillende planten of een zak biologische potgrond. Tip: stek je eigen plantjes en plant ze op de nog lege plekjes. Leuk om te doen en goed voor de portemonnee!
Succes met je tuin lenteklaar maken en heb je zelf nog handige tips? Deel ze met ons.

Zo pasten we dit toe

Inspiratie

voor jouw interieur

About us

Persoonlijk woon- en interieuradvies: van vraag, naar wens, naar ontwerp, naar een thuis. Samen met jou realiseer ik jouw thuishaven!

Geen interieur volgens een trend of stijl. We onderzoeken samen wat écht bij je past, ik ontwerp vervolgens op basis van jouw natuur en leefgewoonten. Daarbij haal ik graag de natuur in huis d.m.v. biophilic design én help ik bij het maken van bewuste keuzes in je interieur. Een gezond huis met natuurlijke materialen. Omringd door spullen waar je om geeft, die je waardeert, je inspireren en jouw verhaal vertellen. Een thuishaven waar jij kan opladen en ontspannen.

Ik geloof erin dat een gezonde en inspirerende thuisbasis, een positieve impact heeft op jou, je omgeving én het milieu.

Download gratis

visualisatie

Meer in contact met de natuur in huis? Ontdek jouw favo natuurspot en de elementen die er voor jou toe doen om een fijne plek te creëren, waar je je gedragen voelt.